21 Ocak 2015 Çarşamba

Kuru Biber ve Patlıcan Dolması

Malzemeler:
* 200 gr. kıyma
* kuru dolmalık biber
* kuru dolmalık patlıcan
* 1 kase pirinç
* 2 adet soğan
* 2 yemek kaşığı domates salçası
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* yarım demetten biraz az maydanoz
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* tuz - karabiber
Yapılışı:
     Kuru biber ve patlıcanları kaynamış suda haşlıyoruz. Suyun kararmaması için önce biberleri haşlıyoruz. Bir kapta kıymayı, yıkanmış pirinci, doğranmış soğanları ve maydanozları, salçaları, nar ekşisini, yağ ve baharatları karıştırarak dolma harcı elde ediyoruz. Dolmaların içini bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. Bir biber dolmasının içine bir patlıcan geçirerek geniş bir tencereye diziyoruz. Üzerine 2 kase su döküp cam veya porselen tabak kapatıyoruz. Dolma taşı varsa daha güzel olur. Tencerenin kapağını da kapatıp kaynayınca altını kısıyoruz. 35-40 dakika piştikten sonra altını kapatıyoruz. 15 dakika dinlendikten sonra servis yapıyoruz. Eğer top sumağınız varsa ( güney ve doğuda çok kullanılıyor) nar ekşisinin yerine 2 kase suda top sumakları bekletip suyunu süzerek bu suyla dolmaları pişirebilirsiniz. Ekşisi çok daha güzel oluyor. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder