28 Mart 2016 Pazartesi

İsveç Köftesi

Malzemeler:

* yarım kg. orta yağlı dana kıyma
* 1 adet yumurta
* bir tutam maydanoz
* 1 adet soğan
* 2 diş sarımsak
* 2 dilim bayat ekmek içi
* 1 yemek kaşığı galeta unu
* yarım su bardağı süt
* 1 çay kaşığı kimyon
* yarım çay kaşığı yenibahar
* yarım çay kaşığı karabiber
* tuz
* kızartmak için sıvıyağ

Sosu İçin:

* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı sirke
* 2 yemek kaşığı un
* 2 su bardağı sıcak et suyu

Yapılışı:

        Bayat ekmekleri sütle ıslatıyoruz, kıyma, galeta unu, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve baharatları ekleyerek yoğuruyoruz. Cevizden daha küçük parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Sıvıyağ koyduğumuz geniş bir tavada yağ kızdıktan sonra köftelerimizi tavayı sallayarak kızartıyoruz. İçlerinin pişmesi için orta ateşte kızartmanızı öneririm. Köfteler kızarırken et suyunu ısıtıyoruz, kızaran köfteleri tavadan alıp, yağı da döktükten sonra tavaya tereyağını ve sirkeyi koyuyoruz. Yağ eridikten sonra unu ilave edip kavuruyoruz, un yanmamasına dikkat ederek sıcak et suyunu azar azar dökerek topaklanmaması için çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp sosumuzu 5-10 dk. pişiriyoruz. Tabağa aldığımız köftelerin üzerine sosu dökerek servis yapıyoruz. Çocukların sevebileceği farklı bir lezzet oluyor. Afiyet olsun :))

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder