31 Ağustos 2017 Perşembe

İçli Köfte

Malzemeler:
* 750 gr. köftelik bulgur
* 1 çay bardağı un
* tuz

İç harcı için:
* 500 gr. orta yağlı kıyma
* 5-6 adet büyük boy soğan
* yarım demet maydanoz
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 tatlı kaşığı pubiber
* tuz

Yapılışı:
 Kıymaya çok az su ilave edip ezerek kavuruyoruz. Suyunu çekince yağını ilave ediyoruz ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyip soğanlar iyice pişene kadar kavuruyoruz. Kıyılmış maydanozları, tuzu ve pulbiberi de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Harcı biraz buzdolabında bekletip yaparsak kıyma donacağı için daha  kolay tutacaktır.
Diğer taraftan bulguru soğuk suyla yıkayıp dibinde çok az su kalacak şekilde suyunu süzüyoruz. Üzerini kapatıp birkaç saat dinlendiriyoruz. Ne kadar çok dinlense o kadar güzel olur. Üzerine unu ve tuzu koyup kaptaki soğuk sudan bir miktar ekleyip iyice yoğuruyoruz. Ununu yoğururken biraz daha ilave edebilirsiniz. Elimizi kaba batırıp ıslatarak 10-15 dakika yoğuruyoruz. Macun kıvamına gelecek.  Kıvam aldıktan sonra yumurta büyüklüğünde parça koparıp elimizde yuvarlıyoruz. Parmağımızla içini oyarak kenarlarını da inceltip içine kıymalı harçtan koyuyoruz ve kapatarak yuvarlıyoruz. Tüm kofteleri aynı şekilde yaptıktan sonra, kaynamış tuzlu suda (birkaç damla limon sıkılırsa suya köfteler dağılmaz) haşlıyoruz. Köftelerin pişmesi  yukarı çıkmasından anlaşılıyor. Haşlanan köfteleri süzgeç yardımıyla alıyoruz. Ortalama 5 dakikada yukarı çıkacaktır. Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Dilerseniz yumurtada kızartarak da servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder